Bangkok

Skrevet av Pitcher . i kategorien Faste sider

kartbangkok

Provinsen Bangkok markert med rødt

Bangkok (thai: กรุงเทพ ฯ, กรุงเทพมหานคร ฯ, eller Krung Thep, Krung Thep Mahanakhon) er hovedstaden og den største byen i Thailand. Krung Thep Mahanakhon er samtidig det formelle navnet på provinsen Bangkok, med 5 844 607 innbyggere i 2004 og et areal på 1 568,7 km².

Provinsen grenser til naboprovinsene Samut Prakan,

Samut Sakhon, Chachoengsao, Pathum Thani, Nonthaburi og Nakhon Pathom. Disse seks provinsene utgjør metropolområdet Stor-Bangkok på 7 758,1 km², med 9 815 344 innbyggere i 2004.

Byen  ligger   på   begge   sider  av  elven  Chao Phraya,

Bangkok har offisielt 8 160 522 registrerte innbyggere (1. juli 2007), mens Stor-Bangkok-området har ca. 10 millioner. På dagtid kan dette tallet komme opp i så mye som 15 millioner, på grunn av pendlere fra andre provinser som reiser inn i byen for å jobbe.

Baiyoke Tower, byens høyeste bygning. DTAC er landets nest største mobilselskap, majoritetseid av norske Telenor.

Bangkok er en av de raskest voksende byene i verden, og har 1000 registrerte skyskrapere. Økonomien til Bangkok har de seneste årene vært på nesten lik høyde med Singapore, og er en av Sørøst-Asias viktigste økonomiske byer.

Bangkok sett fra Baiyoke Tower.

Bangkok sett fra Baiyoke Tower.

Bangkok er et av verdens mest populære turistmål, med ca. 15 millioner turister innom hvert år.
Med nesten 50 % av landets BNP, står Bangkok for en verdiskaping på anslagsvis US$ 220 mrd (2005), eller en verdiskaping tilsvarende nøyaktig 2/3 av Norges BNP samme år. I hovedstaden er inntekten (BNP) per innbygger om lag US$ 20 000, det høyeste nivået i Asia nest etter Hongkong, Singapore og småstatene i Persiagulfen.
Børsen i Thailand er lokalisert i Bangkok, og hadde 5. januar 2006 ca. 400 noterte selskaper med en markedsverdi omkring US$ 120 mrd. Tretten selskaper var i samme tidsrom på Forbes 2000-listen, hvorav også landets største bank (bangkok Bank) og energiselskapet PTT.

Byens formelle navn er Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit (th. กรุงเทพมหา

Wat Phra Kaew

Wat Phra Kaew

นคร อมรรัตนโกสินทร์ มหินทรายุธยามหาดิลกภพ นพรัตน์ราชธานี บุรีรมย์อุดมราชนิเวศน์มหาสถาน อมรพิมานอวตารสถิต สักกะทัตติยะวิษณุกรรมประสิทธิ์), som er det lengste stedsnavn i verden. Til vanlig omtales byen som Krung Thep – englenes by. Byen ble grunnlagt på handelsstedet บางกอก (Bang kok), og har beholdt dette navnet på de fleste andre språk. (บาง betyr by/landsby langs elven og กอก som er en referanse til trær som produserer oliven-aktige frukter.) På thai vil ordet Bangkok være en referanse til dette stedet, eller det man kan kalle «gamlebyen» og ikke til den storbyen som vanligvis går under navnet Bangkok på andre språk.

 

Mer informasjon på Wikipedia