Thailand har fått ny Konge

Skrevet av Pitcher .

Thailands tidligere kronprins Maha Vajiralongkorn har formelt overtatt tronen. 64-åringen etterfølger sin høyst elskede far Bhumibol, som døde i oktober.

Lederen for landets lovgivende forsamling, Pornpetch Wichitcholchai, hadde audiens med kronprinsen sent torsdag der han inviterte ham til å bli konge. Dette er en formalitet i tråd med thailandsk grunnlov og siste steg i prosessen med å gjøre prinsen til statsoverhode.

– Jeg samtykker i å godta den avdøde kongens ønsker, til glede for hele det thailandske folk, sa den nye kongen torsdag, 50 dager etter at hans 88 år gamle far døde.

Den nye kongen har fått tittelen «hans majestet, kong Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun». Han blir også kjent som kong Rama X, den tiende monarken i Chakri-dynastiet som startet i 1782

Vajiralongkorns far, svært populære Bhumibol Adulyadej, som overtok tronen i 1946, døde den 13. oktober 88 år gammel. Kong Bhumibol regjerte i over 70 år og ble regnet som en samlende figur i et land preget av militærkupp og politisk splittelse. I 1972 utpekte han Vajiralongkorn, hans andre barn og eneste sønn, som sin etterfølger.

De fleste trodde han skulle arve tronen samme dag som faren døde, men kronprinsen ba om ekstra tid til å sørge over faren før han skulle overta.